Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2013 17:37 - Как стои въпросът със сексуалната ориентация и разкриването при юношите?
Автор: gayobshtestvo Категория: Новини   
Прочетен: 362 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.12.2013 17:46


 Юношеството е период, в който хората се отделят от родителите и семействата си и започват да се развиват автономно. То може да бъде време на експериментиране, поради което много младежи поставят под въпрос сексуалните си чувства.

image
Осъзнаването на сексуалните чувства е нормална част от юношеството. Понякога юношите имат чувства или преживявания с представители на собствения си пол, които предизвикват объркване относно собствената сексуалната ориентация. Това объркване отшумява с времето и има различен резултат при различните хора.


Някои младежи желаят и участват в еднополово поведение, но не се идентифицират като лесбийки, гей запознанства  или бисексуални, понякога заради стигмата, асоциирана с нехетеросексуалната ориентация. Други изпитват дълготрайно привличане към собствения пол, но не участват в никаква сексуална активност с него или пък упражняват хетеросексуално поведение за различни периоди от време. Заради стигмата, асоциирана с влечението към собствения пол, много юноши изпитват такова привличане години преди да станат полово активни с партньори от своя пол или да разкрият влеченията си пред другите.
  image
  За някои млади хора този процес на изследване на привличането към собствения пол води до оформянето на лесбийска, гей или бисексуална идентичност. Когато тези младежи получат подкрепата на родителите си и на останалите хора, те често могат да живеят задоволителен и здравословен живот и да преминат през обичайния процес на юношеското развитие. В колкото по-ранна възраст една личност признае нехетеросексуалната си идентичност, толкова по-малко вътрешна и външна подкрепа ще има тя. Ето защо младежите, които се разкриват рано, имат особена нужда от подкрепа от родителите си и от останалите хора.
  За младежите, които се идентифицират като лесбийки, гей мъже и бисексуални, е по-вероятно да се сблъскат с определени проблеми, в това число тормозът и негативните преживявания в училище. Тези преживявания се асоциират с негативни последствия, като помисли за самоубийство и високорискови активности, като необезопасени полови контакти и употреба на наркотици и алкохол. От друга страна, много лесбийки, гей мъже и бисексуални младежи не изглежда да са изложени на по-високи нива на здравни или психични рискове. Там, където се появяват проблеми, те са тясно асоциирани с преживявания, свързани с предразсъдъци и дискриминация в средата на младия човек. Подкрепата от важни хора в живота на тинейджъра може да осигури много полезни стратегии за справяне с тези преживявания.

image   Подкрепата в семейството, в училището и от широката общественост, помага за намаляване на рисковете и спомага за здравословното развитие. Младежите се нуждаят от грижи и подкрепа, подходящо високи очаквания и насърчаване в активното общуване с връстници. Подобно на хетеросексуалните, които се справят добре въпреки стреса, лесбийките, гей запознанства и бисексуалните, които го правят, се оказват най-често тези, които са социално компетентни, които имат добри способности в разрешаването на проблеми, които имат чувство за самостоятелност и целеустременост и тези, които мислят за бъдещето.
  По подобен начин за някои млади хора се предполага, че са лесбийки, гей мъже или бисексуални, защото не се вписват в традиционните полови роли (напр. културните вярвания за това кое е подходящо „мъжествено” или „женствено” във външния вид или в поведението). Без значение как се идентифицират тези младежи, те се сблъскват с предразсъдъците и дискриминацията, основани на подозрението, че са лесбийки, гей или бисексуални. Най-добрата подкрепа за тези млади хора е училището и социалния климат, който не толерира дискриминативен език или поведение.  



Гласувай:
3




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gayobshtestvo
Категория: Новини
Прочетен: 5048
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031